3DS Max Ontwerpplannen | Herfst 2022
Tijdens de Advanced Design Media studio is doormiddel van 6 projecten aan architectuur ontworpen doormiddel van primair gebruik van animatie, gedrag en natuurlijke verschijnselen in het Autocad programma 3DS Max. Elk project had haar eigen kenmerken en einddoelen om diverse aspecten binnen het programma aan te pakken. Elke eerste sheet laat het proces zien en de nakomende sheets het gegenereerde eindontwerp.
Deze eerste oefening verkent concepten van celmorfologie en hoe dit concept kan worden toegepast op een aanpasbaar architecturaal parametrisch oppervlak/gevel. Door gebruik te maken van morfologische modelleringsstrategie en keyframe-animatie wordt een componentieel oppervlak gegenereerd met 3 variërende componenten. 
In de tweede oefening wordt, door gebruik te maken van de morfologische loft-profieltechniek en padpositiebeperking, een architecturaal "hardcape"/oppervlak gegenereerd. Daarna is deze verder verfijnd door het gebruik van verdere modellering en modifiers. Het object wordt gezien als een fusie tussen (stedelijk) landschap en architectuur als ontwerp in de openbare ruimte. 
Door gebruik te maken van de techniek van object gedrag als tekengereedschap wordt in de derde oefening een meeslepende structuur gegenereerd door het gedrag van een crowdsysteemoplosser en de verschillende objecten hier doorheen te sturen. Eerst is er een lijnwerk gegenereerd en geëxtraheerd die route en aantrekking van de objecten volgt en gebruikt om ofwel te doorsnijden of verbinden. Vervolgens zijn de tentakels verfijnd door het gebruik van modellering. Deze gegenereerde tentakels zijn vervolgens gerenderd in 3D-landschapschetsen op meerdere schalen, variërend van een draagbaar stuk tot een landschapstypologie. 

In de vierde oefening wordt, doormiddel van van de dynamische mogelijkheden van doek/massa-effecten, een ontwerp gemaakt met behulp van natuurlijke verschijnselen zoals zwaartekracht, wind en nabijheid die op de doeken werken. Vervolgens is hiervoor een architectonische toepassing gegenereerd.

Door gebruik te maken van polygon modellering, animatiekaders, voorwaartse en inverse beweging, wordt in oefening vijf een abstract architecturaal mechanisme ontworpen die dient als concept voor een aanpasbare/responsieve architecturale gevel. Het bedachte en gegenereerde ontwerp is vervolgens gedemonstreerd in onderstaande korte animatie. Hierin is te zien hoe de gevel reageert op de baan van de zon gedurende de dag.
De zesde en laatste oefening verkent de grenzen van architectuur te door de productie van een architecturaal detail/kunstwerk. Er is gekeken naar ruimtelijke ervaringen op verschillende schalen, zintuiglijke invloed en ruimtes van zowel fysieke/materiële als digitale interfaces. Met de focus op de eerder verkende oefeningen wordt in combinatie met de animatiemogelijkheden een hybride architecturaal kunstwerk ontworpen. Deze is vervolgens ook in de 3D ruimte gerenderd en is hieronder te zien.
Back to Top