Stedenbouwkundig Plan | Zomer 2023
In samenwerking met 8 medestudenten
In Den Haag Zuidwest, een wijk binnen Den Haag, staat net als veel steden en woningcorporaties voor de grote opgave om verder te verdichten om tegemoet te komen aan de enorme woningbehoefte en
tegelijkertijd te dealen met de energiecrisis, de klimaatcrisis, biodiversiteit en inclusiviteit. Kortom: 50%
verdichten en 100% verduurzamen.
Persoonlijk interesseert duurzaamheid en de ontwikkelingen hierin mij heel erg. Hier werken ik en het gezin dan ook aan in het bedrijf thuis (Biologisch-dynamisch melkveebedrijf). In het project ben ik dan ook aangesteld als Milieuadviseur (MA). De rol wordt door de gemeente aangesteld om een onafhankelijk advies te geven over
verschillende milieuaspecten.
Met behulp van de mileuonderlegger die de kansen en knelpunten van het gebied laten zien is gekozen voor het onderste deelgebied om verder in te specificeren. Omdat onderzoek laat zien dat het noordelijke deel er al relatief beter aan toe is, wordt door dit deelgebied te kiezen een sandwich-effect gecreëerd die in de loop der jaren het hele gebied moeten rechttrekken en de 'oei' in te sluiten. Dit zal gedaan worden door drie speerpunten: De groene as met groene vingers die het deelgebied doordringen. Aan de hoofd as wordt vervolgens de functies als onderwijs geklustert en verbreedt. Als laatste wordt aan het einde van de as een HUB toegevoegd die de wijk op een grotere schaal verbind met de omgeving. 
Enkele gebiedsingrepen zijn: Het ondergelegen park wordt door groen- (ecoducten) en waterstructuren betrokken bij de wijk. Een grote urgente was om de leefkwaliteit van de bewoners te verbeteren. Dit is gedaan door in het ontwerp te werken met afwisseling van openbare ruimte en woningtypologiën. Er zal dus naast veelal sociale huur ook meer diversiteit ontstaan in doelgroepen in het deelgebied. Parkeergarages onder het verhoogd maaiveld tussen bouwblokken zal van bovenaf openingen hebben en doormiddel van hekken worden uitgesloten van niet-bewoners. Verder wordt gewerkt met vooral open structuren of openbare ruimte waar de mens niet kan komen.
Het horizontale groen over de assen zal plaatselijk verticaal doorlopen. In andere schakelingen worden daktuinen en groene daken toegepast. Er zal hier een afstemming mee worden gemaakt, aangezien ook wordt ingezet op zonnepanelen en windenergie (regionaal) voor de opwekking van duurzame elektriciteit. Al deze maatregelen zorgen samen met de uitbreiding van de blauwstructuren voor het verlagen van de hittestress in het gebied.

Vervolgens is in de ambitie van de gebiedsontwikkeling gewerkt met 100% verdichten en 100% verduurzamen. Om 100% te verduurzamen zal het hele gebied worden voorzien en aangesloten op het warmtenet. Om de benodigde warmte op te wekken wordt gebruik gemaakt van aquathermie van het nieuwe meer en het meer langs de Uithof om in combinatie met geothermie uit de grond het hele gebied van warmte te kunnen voorzien. Uit de berekeningen van de potentie aquathermie en geothermie en de warmtevraag voor het nieuwe aantal woningen is de combinatie van deze methoden voldoende om dit te kunnen behalen.
Back to Top